Между 9 и 11 лв./кг е цената на биологичния пчелен мед в момента, заяви пред Фермер.БГ един от големите пчелари в Ловешко - Димитър Костадинов. Той продава биологично чист пчелен мед на някои от най-големите търговски вериги в цялата страна и посочената цена е за изкупуване на едро.

 

Средния добив на биологично чистия пчелен мед през изминалата година възлиза на около 14 кг. от кошер, заяви още био-пчеларя.  Според него добивите на мед от конвенционалното пчеларство през изминалата година за около 35 кг. / кошер, но там цената на едро е около 4 лв./кг, а освен това пазарната реализация е по-трудна заради насищането на пазара.

 

Около 25-30% от приходите от продажби на биологичния мед се влагат в закупуването на скъпи лекарства за пчелите на био-основа, заяви още Димитър Костадинов. Пчераля заяви, че държавата към момента подпомага пчеларството, но все още за 2010-а и 2011-а година не му са изплатени средствата по мярка 214 - Агроекологични плащания.

 

По отношение на Националната програма за пчеларство, Костадинов заяви, че като цяло е много добра, но все още административното обслужване на областно ниво е много мудно. Био-пчеларя заяви, че благодарения на програмата всяка година подменя своите кошери, тъй като в производството на биологичен мед не е позволено боядисването на кошери, а също така подновява и 10% от пчелните семейства. "За разлика от мярка 214, изпълнението и финансирането по проектите по пчеларската програма върви много по-стриктно", категочен бе пред Фермер.БГ био-пчеларя Димитър Костадинов.

 

био пчелен мед

 

© 2012 fermer.bg