Със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните Пламен Моллов се нарежда спазването на превантивни мерки, за да се предотврати заразата с птичи грип. 
 
Сред мерките са: незабавно областните епизоотични комисии да проведат заседания, на които да се предприемат спешни мерки за предотвратяване възникването на болестта на територията на страната; извършването на постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за био-сигурност в птицевъдните обекти, извършване на периодични клинични прегледи и изследвания на домашните птици.
[news]
В заповедта се забранява провеждането на изложби, пазари или други събирания на домашни или други птици в цялата страна, забранява се и ловът на пернат дивеч на територията на областите – Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Стара Загора, Ямбол, Търговище, Разград, Русе и Сливен. 
 
В Разград се проведе заседание на Постоянната областна епизоотична комисия с председател зам.областният управител Виолета Тодорова.По време на провеждането ѝ д-р Драмалиев – директор на ОДБХ - Разград уточни, че трябва да бъдат предприети незабавни мерки в района, тъй като на територията на страната, в област Бургас, вече има регистриран случай на заразена птица.Д-р Драмалиев уточни, че вече се проведени и срещи със собственици на големи птицевъдни обекти в Разградско, които са запознати с мерките. Той прикани и всички други, които отглеждат домашни птици, да извършват храненето и поенето им в затворени пространства. Допълни още, че добрата лична хигиена на хората също е от голямо значение, тъй като вирусът се предава на хората и е опасен за здравето им. 
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!