Ако човек иска да види хубавото в българското животновъдство, винаги може да го намери. През 2023 г. се навършиха 18 години откакто първото животно от порода Монбелиард  влезе в България и от Националната асоциация за развъждане на породите Монбелиард и Симентал (НАРМС) се похвалиха с добрите резултати.

Породата става все по-атрактивна за фермерите, които искат да произвеждат качествено мляко, а млекопреработвателите, които не заливат търговската мрежа с имитиращи продукти, с голям приоритет изкупуват млякото от такива стада”, казват от асоциацията

Тази година двама мениджъри от един от най-големите и успешни кооперативи във Франция (Coopex Montbeliarde), който тестира и селектира бици от порода Монбелиард, чийто семенен материал впоследствие достига до фермите и у нас, посетиха няколко стопанства на асоциацията. 

Жан Пол Брюн, който вече се пенсионира и отстъпва мястото си на 23-годишната Емма Шане, е дългогодишен мениджър на кооператива с над 40-годишен опит, отговарящ включително за района на Балканите. 

По думите му за тези четири десетилетия има много положителни промени в млечното говедовъдство в глобален план. Една от тях е образоването на фермерите във всички региони и във всяка насока – техника, модернизация, отглеждане и селекция. „Вече всички изискват повече от себе си и с радост през това посещение в България видях, че и тук са настъпили много и положителни промени”, отчете регионалният мениджър.

Ето какво още сподели Жан Пол Брюн пред НАРМС, след като посети четири български ферми:

 

От времето на първото ми посещение в България през 2007 г. еволюцията е осезаема. Видяхме четири ферми, които значително се различаваха помежду си по технологията на отглеждане, която са избрали. Общото беше, че във всяка от тях целта е производството на максимално количество мляко.

Във фермата в Осоица бях особено впечатлен, тъй като това е биостопанство на международно ниво. Там всичко е по западен модел и още на пръв поглед си личи, че има правила и визия за развитие.

В две от фермите животните се отглеждаха с използване на отличните природни дадености и наличието в близост до тях на прекрасни ливади. Във фермата в Земен собственикът е успял да затвори цикъла на производство и на практика се е убедил в отличните качествени характеристики на суровото мляко от порода Монбелиард.

Наистина беше удоволствие за мен навсякъде да видя хубави и добре отглеждани животни. Впечатленията ми са изключително добри и определено смятам, че се върви в правилна посока.

Младата заместничка на Жан Пол Брюн пък посети страната ни за първи път и също сподели положителни впечатления. Емма Шане е с инженерно образование в сферата на земеделието и животновъдството. „Избрах тази сфера още като дете, тъй като идвам от регион във Франция, където земеделието и животновъдството са изключително добре развити и се ползват с уважението на обществеността”, разказа мениджърката.

„Тук видях хора, които определено искат да се развиват и са успели в много отношения, независимо икономическите или други трудности на регионално ниво. Смятам, че е необходимо съвсем малко, за да достигнат западното ниво и се надявам да успея да съдействам затова занапред”, каза след обиколката на български ферми Емма Шане.