Американски учени измислиха безвредна невидима бариера, която забавя загубата на влага и окисляването на плодовете, зеленчуците и кореноплодните. Тя напомня практиката на български стопани да покриват  ябълките с растителна мазнина, за да ги запазят здрави и свежи през цялата зима.
 
 
След като бъдат откъснати, плодовете и зеленчуците дишат, стареят и гният. Хладилниците до известна степен забавят тези процеси, но не твърде дълго.
 
Учени от стартиращата калифорнийска фирма Apeel намерили начин да извличат мазнините от някои земеделски култури и да получат от тях безвреден прах, съобщи nat-geo.ru. Фермерите и дистрибуторите на плодове и зеленчуци могат да разтворят този прах във вода и да потопят стоката си в него. 
 
В резултат на повърхността се получава филм, който пречи на изпаряването на влагата и се превръща в ефикасна бариера през попадането на разрушителни микроорганизми в хранителните продукти.
 
Изследователите имат и по-смела идея. Те смятат, че новото средство може да се разпрашава и над нивите още преди прибирането на реколтата. Другият вариант е търговците на едро да го нанасят върху опаковките, като по този начин ще увеличат значително срока за съхранение на продуктите. 
 
Успешната употреба на новия прах ще помогне за намаляване на хранителните отпадъци и за минимизиране на логистичните разходи по пътя до крайните потребители.
 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!