В Добричка област масово се жъне пшеница. На този етап добивите са по-ниски от миналогодишните, споделят земеделските стопани. Резултатите са много различни в отделните региони на Добруджа, дори в една и съща община се срещат както 300 кг/дка, така и 750 кг/дка.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

По информация на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите различните средни добиви в Добричка област се обясняват както със засушаването по време на изкласяване, така и с невъзможността повечето сортове да братят успешно. Предходната стопанска година завърши с рекордни добиви от пшеница при среден добив от 625 кг/дка. Прогнозите на стопаните са, че тези добиви резултати няма да се повторят. 

Средните добиви в момента са от 520-580 кг/дка пшеница - по данни на Областната дирекция „Земеделие“ .

При ечемика резултатите са по-добри и достигат 550-600 кг/дка. Площите с тази култура са малко над 63 000 дка. 

Успоредно с прибирането на житните посеви върви и жътвата на рапица. Към момента средните резултати са по-ниски в сравнение с година по-рано. Сега производителите прибират едва 200-250 кг/дка от маслодайната култура.

При рапицата през пролетта се установиха много провалени посеви, които бяха разорани от земеделските стопани. Невъзможността да се засее навреме, да поникне и да презимува успешно е основният проблем на тази култура в Добричка област. През есента пречки създава засушаването по време на сеитба, а през пролетта – ниските температури и замръзването на отделни участъци.