Добивите от пшеница ще бъдат по-ниски от прогнозираните и ще стигнат едва 70-80% от миналогодишните резултати. Това показват първите резултати от започналата жътва на пшеница в община Генерал Тошево. „Ечемикът в региона вече е прибран, очакваме до края на седмицата да започне масовата кампания“, съобщи Коста Костов, председател на Асоциацията на Българските зърнопроизводители – 2006- Генерал Тошево.

Гласувайте: Трябва ли да се намали ДДС върху храни и селскостопанска продукция?

Към момента първите резултати не са обнадеждаващи. „Добивите са по-ниски от очакванията и прогнозите в общественото пространство от май насам. Към момента се очертават 480-500 кг/дка“, допълни Костов. Според производителя в Добруджа ще има много пъстра картина от много ниски и много високи резултати, които едва ли ще бъдат надминати. През лятото на 2021 г. средните добиви в Добричка област достигнаха 625 кг/дка. 

Едва 16 литра дъжд са паднали през май, през юни доста повече, но са били в крайната фаза на развитието на пшениците. Точно в най-важните фази на изкласяване и цъфтеж растенията не са получили нужната влага, обясни още Костов. На места пшениците не са направили и необходимия брой братя.  

Цената на зърното също поражда много притеснения. „Става страшно. В момента е 580-590 лв./тон, докато вчера беше 615 лв./тон. Всеки ден пада главоломно. На тази реколта залагахме сериозни надежди, тя е най-малко с два пъти по-висока себестойност. Освен това зависи и каква рента ще се изплати, тъй като има големи очаквания“, допълни Коста Костов. 

„Дано да напълним хамбарите, дано да не позная и добивите бъдат по-високи!“, не крие надеждите си Костов. Близо 800 000 дка са обработваемите земеделски земи в община Генерал Тошево, като почти на половината от тях се отглежда пшеница. В цяла Добричка област житните масиви възлизат на 1 201 000 дка.