Мащабните Дни на полето в Добруджа ще започнат на 26 юли. Събитието се организира за първи път у нас от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и събира на едно място над 50 фирми, свързани с агробизнеса. 

Гласувайте: Трябва ли да се намали ДДС върху храни и селскостопанска продукция?

Организаторите ще представят в реални условия на полето над 200 хибрида с царевица и слънчоглед, предоставени от 12 семенарски компании. Партньори на уникалния земеделски празник са още 10 фирми за листни торове и подхранване на полските култури, 20 компании за земеделска техника, застрахователи, банкови институции, доставчици на гориво, преработватели, фирми за иновации и технологии. 

Гости и домакини ще се съберат на полето край село Гешаново още от 14 ч. Те ще бъдат посрещнати с полева демонстрация на продълбочители. Официалният старт ще бъде даден от 17 ч. Веднага след това организаторите от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите са подготвили забавно-развлекателна програма. 

„Фестивал на хляба в Златна Добруджа“ – под това мото ще премине вторият ден от Дните на полето. От 10 до 17 часа са организирани различни прояви, посветени на зрънцето, добиването на брашно, месенето и изпичането на хляб и различни тестени изделия. В програмата са включени още демонстрации, открита работилница за деца, изложба и др. На финала ще бъде теглена томбола и ще бъдат наградени печелившите. 
Успоредно с Фестивала на хляба ще вървят полевите демонстрации на земеделска техника. На 27 юли от 9 ч. посетителите ще се запознаят с дисковите брани, предлагани у нас от фирмите за техника. От 11 ч. е планирана демонстрация на култиватори, а от 14 ч. плугове. Също на 27 юли програмата продължава с лекция, свързана с неприятелите по слънчогледа и царевицата. Лекторите ще бъдат експерти от Министерство на земеделието, Аграрен университет – Пловдив и БАБХ. 

Третият ден от мащабните полски дни отново започва с полева демонстрация. От 9 часа фермерите ще се запознаят с най-новото в областта на сеялките за есенни култури. Час по-късно на полето ще дефилират сеялки за пролетници, а след това и пръскачки. От 13 часа е предвидена демонстариця на дронове, а от 14 ч. фермерите ще се запознаят с последните модели комбайни и ремаркета. 

От 15 часа е насрочено представянето на Европейския цифров иновационен агрохъб. Лектор ще бъде Светлана Боянова от Института по агростратегии и иновации. Тя ще се спре и на новите изисквания в сектор „Земеделие“ в следващия програмен период. Финалът на Дните на полето ще бъде поставен в 18 ч. с изложението на ретро автомобили.