Четири сигнала за умрели крави по морския бряг са получени в Областна дирекция по безопасност на храните – Бургас през почивните дни.

Издирват се собствениците на мъртви коне

Експедитивно и бързо се справяме с проблема, дезинфекцираме местата, успокои ръководителят на дирекцията д-р Георги Митев, цитиран от БНР.

Труповете са били забелязани в района на градовете Обзор и Ахтопол. На място са изпратени екипи, които да вземат проби и да направят проверка по случая. В решаването на проблема е съдействала община Царево.

Експертът предполага, че кравите са от румънски кораб, който е транспортирал животните. Морска администрация следва да потвърди или отхвърли това предположение.

„Нормално и логично е - течението на Черно море е към нас, така че където и да са били изхвърлени в морето, те да идват към нас. Те не са български в никакъв случай,“ увери д-р Митев.

Това не е първият случай, когато мъртви животни изплуват от морето. В началото на месец май миналата година два овена лежаха по бреговете на Бургас и Поморие, без чип или друга маркировка.

И тогава д-р Митев предположи, че животните са били превозвани с кораб от съседна страна, но след като са издъхнали по някаква причина, са били изхвърлени в морето.