Два мъртви коня са открити в гориста местност край пазарджишкото село Панагюрски колонии, а собственикът им се издирва.
 
 
„Те имат собственик, но се движат свободно из селото. Много често можеха да бъдат забелязани на главния път, където създаваха предпоставки за инциденти. Многократно е говорено с техните притежатели, но мерки не са взети“, съобщи пред Агенция „Фокус“ кметът на селото Петко Стоев. 
 
Не е ясно каква е причината за смъртта на животните – дали те са застреляни, или отровени.
 
Сигналът е подаден в полицейския участък в Панагюрище и се очаква разследване. Според местни хора разследващите са пристигнали на мястото на инцидента и са потърсили реалните собственици на животните, но такива не са открити.
 
„Във връзка с публикации в медиите за намерени мъртви коне в село Панагюрски колонии, община Панагюрище, област Пазарджик, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) предприема действия, свързани с изясняване на обстоятелствата и проверка на животновъдните обекти за отглеждане на еднокопитни в населеното място“, съобщиха от Агенцията по храните. 
 
Целта на проверката е да се установи дали има липсващи и недекларирани животни. От БАБХ уточниха, че кметът на Панагюрски колонии е извършил загробване, с което е изпълнил своите задължения по Закона за ветеринарномедицинската дейност.
 
Мястото на загробването ще бъде обработено от Областна дирекция по безопасност на храните – Пазарджик, с дезинфектант. Досега в Областната дирекция не е постъпвал официално сигнал по случая.