До момента са подадени 5 сигнала за нерегламентирано пръскане на земеделски площи и мор на пчели. Само един от тях обаче е действителен, заяви Бистра Кесякова от Областна дирекция по безопасност на храните в Бургас за Агенция „Фокус“.
 
По думите й тя и нейните колеги са доказали масово измиране на пчели заради незаконно пръскане само в един от случаите. „Ще бъдат издадени три акта по Закона за пчеларството на трима земеделски производители“, уточни експертът.
 
Санкцията, предвидена в закона, е 8–10 хил. лв. за юридически лица и 4–5 хил. лв. за физически, припомни Кесякова. В един от другите случаи масовото измиране е било доказано, но не и причината – пръскане по посевите, за каквато претендират пчеларите. За останалите сигнали не става дума за подмор на пчели, допълни тя.
 
В другия край на България, във Видинско, няма сигнали за умъртвяване на пчели заради пръсканията, обясни Петър Младенов, председател на Общинското пчеларско дружество в града. 
 
През април пчеларите са се събрали заедно със служители на Агенцията по храните в областта и арендатори, за да решат как да не допускат отравяне на пчелите при агрозащитните мероприятия, уточни той.
 
снимка: pixabay
 
Неговите колеги в района по-скоро се оплакват от дъждовете веднага след цъфтежа на акацията, които са компрометирали пашата. „Производството на акациев мед ще бъде силно ограничено. Надяваме се, че тези дъждове ще повлияят добре на слънчогледа и липите и ще имаме добра паша от тях“, оптимист е Младенов.
 
За пчеларите в Кюстендилско пък основен проблем се оказва пръскането на малките овощни градини. „Някои овощари използват моторни пръскачки, без да се съобразяват със законовите изисквания. Това води до отделни случаи на отравяния на пчелни семейства, но за момента не е регистриран масов подмор“, уточнява Тихомир Стоицов от браншовия съюз „Пчела“.
 
По негови наблюдения едрите земеделци третират площите си през почивните дни. „Дори и да има отравяне на пчелите, трудно е да се свикат комисии за проверка,“ жалва се пчеларят.
 
Третият проблем, който Стоицов посочва, е изискването пчеларите сами да заплатят изследванията на пчелите и на растителността. „Едва след това те могат да търсят отговорност по съдебен път,“ допълва той.