Огромен интерес към биопроизводството и експерименталните продукти отчетоха организаторите на “Винария” и “Фудтех” в Международния панаир Пловдив.

Агра 2020: Кои са наградените фирми за иновации?

В конкурса “Изборът на потребителя” бяха представени 119 изделия, оценени от близо 3000 анкетирани посетители.

Българинът предпочита традиционни храни и напитки, но същевременно е отворен и за експерименти с вкуса – това показаха резултатите от състезанието, чийто партньор беше Университетът  по хранителни технологии (УХТ).

Хората вече обръщат голямо внимание какво слагат на трапезата си. Предпочитат здравословни храни и продукти от малки производители, с които могат да имат личен контакт и да получат по-подробна информация, коментира гл. ас. д-р Георги Тосков от УХТ.

"Бизнесът е настроен експериментално, а потребителите откликват положително на новостите", констатира д-р Георги Тосков от УХТ.

Нов продукт за българския пазар - кои са победителите? 

Като пример той посочи сиренето лабне, което сега излиза на пазара, но стана фаворит. То се нарежда сред победителите в категория „Млечни продукти“.

Екзотичната паста от черен трюфел беше фаворит сред консервите, заедно с три вида традиционна лютеница.

"При консервите интересът е към съчетанието от традиционни рецепти и иновативни технологии", каза д-р Тосков. 

В категорията „Хляб и сладкарски изделия“ се открои родопският хляб с квас, който отговаря на нагласите да се търси автентичното. 

Класическият вкус победи и в категорията за месни продукти. В този раздел най-много точки събра ябълкова пуска, деликатес от свинско месо и подправки  в мехур. 

Старият вкус от миналото и естествен произход на суровините – това е формулата  на успешните месни продукти, изтъкна д-р Тосков.

 
Био шипков нектар, био сок от червена ябълка, натурален сок от ябълка и арония, масло от черен кимион, био орехово масло са категоричните предпочитания в категориите „Кафе, чай, напитки“ и „Ядки и сушени плодове“.

Класацията показва, че биоизделията са предпочитани от потребителите.  

Луканка с ром изкушава рецепторите на „Фудтех 2020“

Голямата изненада на конкурса беше в категория „Вино“, където отличените продукти са най-много. 

Потребителите харесаха по-интересни интерпретации с плодов вкус. Сред победителите са боровинково вино,  череша с мерло, купаж от сира и марселан, но има и класически варианти,  като гъмза, мелнишко вино, розе и други. 

В раздел „Спиртни напитки“ също се акцентира на екзотичното. Там се откроиха дюлева ракия и яйчен ликьор с шоколад. 

„Винария 2020“ изкушава с оранжево, ледено и неотлежало вина

Голямата награда – плакет, взеха 20 изделия, а с грамоти са отличени други 31, но разликата в резултатите между двете групи е много малка. 

"Това е още едно доказателство, че производителите на храни и напитки у нас вече работят в по-висока орбита и пазарът скоро ще изглежда по различен начин", коментира д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив. 

Всички наградени продукти по категории можете да видите тук

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Дамите в селското стопанство: Светлана Мирчева

Обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци тръгва следващия месец

Десислава Танева: Отваряме мярка 6.3 през март