Най-големият на Балканите форум за селско стопанство Агра 2020 в Пловдив проведе “Вечер на изложителя”, на която отличи участниците в изложението през всичките 25 години от създаването му и с поглед в бъдещето обяви победителите в конкурса за иновации.

С наградите бяха удостоени модерни технологични решения и машини, които се открояват със своята иновативност и полезност в селскостопанския сектор.

Агра 2020: Елитът в аграрния бизнес се събира в Пловдив

В конкурса за иновации тази година участваха 47 продукта и разработки на 29 фирми и научни институти. Всички те могат представляват прогрес в съответната област.

Конкурсните категории бяха шест и включваха технологии, машини и инвентар за растениевъдството и за животновъдството, сортови семена и посадъчен материал, торове и препарати, научна дейност и разработки. Начело на комисията беше председателят на Селскостопанската академия проф. д-р инж. Мартин Банов.

В категория “Машини, инвентар, технологии за растениевъдство” Мадара Агро ЕООД взе награда за своя многоредов Култиватор серия CML. 

Селскостопанската техника на Мадара Агро ЕООД получи признание и за процеса на предсеитбената подготовка на стопанството с култиватора си за слята повърхност, бърза и плитка предсеитбена подготовка.

За борбата с миниращия молец грамота получи Амитица ООД. Успешната им растително-защитна технология за борба с миниращ молец беше призната от журито като незаменима в борбата с вредителите.

Компанията Амитица ООД беше отличена и за своя биологичен инсектицид Рапакс.

Платформата за търговия със зърнени, маслодайни и бобови култури на Агринайзер ЕООД беше отличена като иновативно решение и надеждно решение за търговия.

В категорията “Торове и препарати за селското стопанство” отличникът беше Комбиниран тор NP на Агриполихим АД. Наградата беше връчена от главния директор на Международен панаир Пловдив, д-р Иван Соколов.

"Искам да благодаря на всичките 1000 души, които всеки ден се грижат, за да произвеждаме качествени торове и да предлагаме работещи решения на българските земеделци”, каза Владимир Желев от Агрополихим АД.

Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията “Никола Пушкаров” получи три награди за:

  • Многофункционалната машина за рози, която улеснява събирането на маслодайната култура;
  • Метод за фиторемедиация на земеделски земи, замърсени с тежки метали и металоиди;
  • Система за дистанционно определяне на състоянието на посевите.

Всички участници в изложбата  отново направихте една блестяща панорама на най-доброто в областта на селското стопанство, подчерта д-р Иван Соколов.

Той обяви и имената на фирмите, удостоени със специална награда за участие във всяко издание на АГРА 25 години без прекъсване. Това са „Виссер опора“, „Геосемселект“ и „Раломекс“.

Отличията бяха раздадени на традиционната Вечер на изложителя в парк-хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив. 

Агра 2020, в която се представят 400 фирми от 25 държави, продължава до неделя заедно  с изложбите „Винария“ – за лозарство и винарство, „Фудтех“ – за хранителната индустрия, и „Вкусове от Италия“. Традиционно Агри.БГ е медиен партньор на форума.