Най-големият на Балканите форум за аграрен бизнес, вино, храни и оборудване отваря врати на 19 февруари с изложенията „Агра“, „Винария“ и „Фудтех“ в Международен панаир Пловдив.

Елитни бикове от топ месодайни породи ще завладеят „Агра“

Близо 650 компании от 30 държави ще покажат своите постижения, ще споделят успешни практики и ще представят иновации, които им помагат да бъдат по-ефективни в съвременните пазарни условия. Новото издание на традиционния форум очаква над 40 000 посетители.

Шестият Мегафорум за агробизнес, вино, храни и оборудване ще бъде открит от министъра на земеделието Десислава Танева, съобщи пресслужбата на аграрното ведомство. Мотото на „Агра 2020“ е: „Как високите технологии променят пътя от нивата до трапезата“.

Промените в климата са основен акцент на деловата програма в рамките на шестото издание на изложбите „Агра“, „Винария“ и „Фудтех“, които ще се проведат от 19 до 23 февруари, съобщиха организаторите.

Представители на научни институти и на бизнеса ще търсят модели за справяне с проблемите на околната среда. 

Кръгла маса на тема ,,Предизвикателствата и решенията за земеделието, свързани с  климатичните и екологичните промени“ ще се проведе на 20 февруари, четвъртък.

Председателят на Селскостопанската академия проф. д-р Мартин Банов ще представи доклад „Новите зелени приоритети в Общата селскостопанска политика (ОСП), научни подходи и иновативни решения, свързани с адаптиране към климатичните промени и намаляване на вредните въздействия върху околната среда“.

Ще бъдат демонстрирани практики за устойчиво земеделие, растителна селекция, намаляване на екологичния отпечатък в животновъдството. Селскостопанската академия организира и кръгла маса „Как да защитаваме по-добре растенията в променящия се свят“ на 21 февруари, петък.

В същия  ден международна конференция ще събере представители на институти и фирми за дебати по темата „Биологичното земеделие - решение за промени в климата“. 

Екологичната тема е водеща за кръглата маса „Тенденции в развитието на хранителната индустрия и опазване на околната среда“ на 20 февруари. В дискусията ще се включат представители на основните браншови сдружения. 

„Коронавирус и превенция“ и „Винотерапия“  са основните теми на обществен форум, иницииран от Национална асоциация на децата и младите хора с диабет. Той ще се проведе на 22 февруари. 

Също в събота ще бъдат обявени победителите в конкурса „Изборът на потребителя“ за най-предпочитаните продукти, представни в изложбите „Фудтех“, „Винария“ и „Вкусове от Италия“. Посетителите дават своите оценки, като дегустират храни и напитки в Града на виното и деликатесите.

26 събития включва съпътстващата програма на четирите изложби. Те приключват на 23 февруари, когато ще станат ясни имената на посетителите, спечелили наградите, осигурени от Международен панаир Пловдив. Късметлиите ще получат кафе машина, подаръчна кошница и бензинова моторна резачка заедно с аксесоари за нея.    

Експозициите ще са отворени за посетителите от 9 до 18 ч., а в неделя – до 14 часа. Билетът струва 7 лева, за ученици и пенсионери е 4 лева. Специалистите имат право на безплатен достъп с покана от фирма и онлайн регистрация.