Най-награждаваната водка в света, мавруд с листенца от роза, 15-годишна ракия, грузинско бренди – това са само част от напитките, които ще представим, съобщават организаторите на „Винария 2020“.

Елитни бикове от топ месодайни породи ще завладеят „Агра“

Тази година международната изложба за лозарство и винарство ще се случи от 19 до 23 февруари в Международен панаир Пловдив, където отново ще отвори врати уникалният Град на виното и деликатесите. 

Български бутикови изби ще представят колекции, съхранили качествата на местни сортове. Чара на неотлежалото вино ще демонстрират производители от района на Странджа. Бутилирането без отлежаване помага да се запази свежият плодов характер на местните вина, обясняват те. 

Мавруд, ферментирал с листенца от роза, е в специалната колекция на известна винарна от района на Пловдив. Тя ще покаже също оранжево вино, ледено вино и продукти, направени по технологията „Нов свят“, които са по-плътни, ароматни и с по-високо алкохолно съдържание.

Ракия, отлежавала 15 години, ще бъде представена за първи път на изложбата. Тя е създадена от отбрани сортове българско грозде, като серията е лимитирана до 6000 бутилки. 

На „Винария 2020“ гостува и най-награждаваната водка в света, получила 72 международни награди и обявявана шест пъти за най-добрата в клас „Суперпремиум“. Еликсирът с рядко качество и чистота се произвежда в Полша, като се съчетават вековните традиции и съвременните методи. 

Една от изненадите на изложбата ще са готовите шотове с 16% алкохол. Забавните миникоктейли са с вкус на ликьор, кафе, праскова, ягода, боровинка, ирландски крем.

Резултат от дългогодишни експерименти е новият вариант на прословутите португалски вина – те вече са подходящи за коктейли, защото са ориентирани към по-млада публика. Дистрибуторите ще презентират и грузинско бренди от известната дестилерия „Сарадишвили“. 

Вкусове и аромати от Венецианския път на виното изпъстрят колекцията на друг участник в изложбата. Посетителите ще опитат прочутото просеко, чиято родина е провинция Венеция. От това типично вино ще бъдат представени и продукти в клас „Супериор“, разкриващи цялата му красота. 

В Града на виното и деликатесите са разположени също щандове от Международната изложба „Фудтех“, които изкушават със здравословни храни, месни и млечни изделия, плодови и зеленчукови консерви, гурме линии, специалитети от различни национални кухни. Палитрата се допълва от изисканите изделия в изложбата „Вкусове от Италия“. 

„Винария 2020“ ще демонстрира също последно поколение технологии и техника за бранша. Специалистите ще видят повече иновации, чрез които производството може да отговори на най-стриктните изисквания. 

Трите изложби са част от единствения на Балканите мегафорум за агробизнес, вино, храни и оборудване заедно с Международната селскостопанска изложба Агра 2020. Очаква се над 40 000 посетители от България и Европа за разгледат панорамата, която обхваща целия път от нивата до трапезата.