Появата и развитието на вредителя Дрозофила сузуки. Tова беше основният акцент по време на двудневната среща на малинопроизводителите, която се проведе в троянското село Чифлик. Организаторите на събитието от Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ) бяха заложили като теми и развитието на ягодоплодните култури в страната ни.
 
 
Божидар Петков, председател на Асоциацията разказа повече:
 
„Тази проява е малко извън планирания график и се обособи от нуждата да информираме както БАБХ, така и МЗХ за необходимостта да се обърне сериозно внимание на приближаващата опасност от развитие на един икономически важен вредител – Дрозофила сузуки. Тъй като сега сме в края на годината и извън сезона, но преди началото на следващия, искаме да алармираме службите да обърнат сериозно внимание и да се заложат мерки – както технически, така и финансови за следващия сезон 2017 г.“.
 
Петков изтъкна нуждата от изготвяне на сериозен анализ за намножаването на вредителя и в същото време необходимостта от създаване на програма, подобна на тази за защита от миниращия молец при доматите - Tuta absoluta. Тя трябва да включва финансиране при борбата с вредителя Дрозофила сузики, тъй като мерките за справяне с него са изключително скъпи.
 
„Това може да се каже, че е оптичен уред – лупа с голямо увеличение, между 30 и 40 пъти, с помощта на което един неквалифициран малинопроизводител може да определи, по малкото специфични признаци, дали има Дрозофила в своето насаждение или не и съответно може да му служи като ориентир. По този начин той лесно може да предприеме следващи мерки, като изпрати проби или извика при себе си служители от БАБХ, които след лабораторен тест, да потвърдят или отхвърлят неговото съмнение“.
 
[news]
На форума присъстваха експерти от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“ (ГИТ), а също така и представители на компании, предлагащи продукти за растителна защита, машини и инвентар. 
 
От агенцията по безопасност на храните запознаха присъстващите производители с различни методи за улавяне на вредителя и техники за предпазване от неговото появяване. 
 
По време на събитието се дискутираха още въпроси, свързани с еднодневните трудови договори, като специалист от Главна инспекция по труда изтъкна пред земеделците позитивите на новата информационна система, с която сключването на дневни трудови ще се улесни. 
 
 
Във връзка с нарастващото търсене на ягодоплодните в европейски и световен мащаб, породено от здравословния им принос, като силни антиоксиданти и биостимулатори, се представиха още и атрактивни стратегии за развитие на земеделските стопанства, а също и начини за оптимизиране на разходките и повишаване рентабилността в сектор „Малинопроизводството“. 
 
Валентин Донев, биопроизводител от Добрич и член на асоциацията на малинопроизводителите и ягодоплодните разказа за впечатленията си:
 
„Това, което ни направи впечатление е, че за първи път попадаме на място, където се говори само за малини. Ние сме от Добруджанския район и по принцип се говори за всичко друго, но не и за малини. Радваме се, че се виждаме с колеги, вече може да се каже, че те са и приятели. Водят се достатъчно добри и компетентни разговори на почти всяка тема, която касае“.