При евентуално увеличаване на осигурителния праг за земеделски производители на 420 лева „по-скоро ще има отлив от регистрация на земеделски производители, което няма да постигне ефекта, който правителството иска, т.е. увеличаване на доходите с близо 13 млн. лв.“. Tова коментира пред Националното радио Магърдич Хулиян от Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели.
[news]

„Съгласете се, че от обран бостан, дини не се берат. Трябва да се даде на малките производители да могат стабилно и устойчиво да осъществяват своята дейност.

Повишаването на минималния осигурителен праг касае голяма част от малките производители, регистрирани като физически лица. Затова ние считаме, че преди да има каквото и да е увеличение, първо трябва да се помисли върху схемата, върху която ще се прилага“, посочи Хулиян.
 
Според  Сдружение на малките семейни ферми и преработватели вариант е въвеждането на патентен данък за най-малките производители.

Той обаче трябва да бъде диференциран, защото има значение дали земеделският производител отглежда 10 дка трайно насаждение или обработва 2 – 3 хиляди декара или 100 хиляди декара земя.  
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!