Извършената през зимния период зимна резитба на кивито обуславя през вегетацията силен и буен растеж, което е типично за културата. Понякога това е свързано с покриването на голяма площ. Необходимо е да се контролира това развитие - в противен случай се затрудняват някои агротехнически мероприятия. Плододаването се повлиява отрицателно от прекомерното развитие. Необходимо е да се извърши лятна резитба на кивито. Извършва се в състояние, когато листата са по растението по време на вегетация.

Нарича се още лятна или зелена резитба на киви. Зелена резитба е и резитбата при оформяне на младите растения през лятото. При отглеждането на растенията прекомерното им развитие създава и някои проблеми. При женските растения обикновено след 6-7-та година на разположените от долната им страна леторасти се наблюдава засенчване, което води до понижено плододаване. Затова се налага да се съкратят върховете на леторастите, разположени по горната част на растението или засенчващите части, като се откриват коридори за слънчевите лъчи. Същевременно се постига и добро проветряване. Извършва се така нареченото „подстригване” на растенията.

Не трябва да се съкращават леторасти, които ще се използват следващата година за плодни пръчки, както и тези, които ще се оставят за подновяване. Трябва да се знае, че лакомците и силните пръчки са безплодни, а растящите по-слабо обикновено са плододаващи. Трябва да се внимава също при премахването на неплододаващите пръчки и лакомци да не се повреждат близкоразположените млади заместващи ги леторасти. Времето за извършване на зелената резитба е април-май, когато се премахват лакомците и безплодните леторасти. Колкото по-рано се извършва тази операция, толкова по-рано се осигурява време за растеж на останалите листа и леторасти. През юни-юли се съкращават върховете на плододаващите леторасти като на 7-8 листа над последния плод се отрязва върхът. Леторастите, които ще се оставят за плодни пръчки се съкращават в зависимост от съседните. През тези месеци се съкращават и провисналите на 50-60 см към земята леторасти. Не се препоръчва извършването на силна резитба по време на цъфтежа или 1 месец след това. Наложително е да се извърши лека прореждаща лятна резитба на кивито 30 дни след цъфтежа.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Някои правила при отглеждането на киви

Можете да произвеждате ягоди и през есента

Окосяването на листата предпазва ягодите от много болести и неприятели