Цената на килограм винено грозде, която да се прилага при изчисляване на паричното обезщетение за загуба на доход за заявления, подадени през финансовата 2022 г., е в размер на 0,64 лв. Това гласи Заповед № РД09-29 от 14.01.2022 г., подписана от земеделския министър Иван Иванов.

ДФЗ отговаря: Индикативният график е готов, но чака одобрение

Заповедта е публикувана на интернет страниците на Министерството на земеделието, Изпълнителната агенция по лозата и виното и на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). За сравнение през финансовата 2021 г. ставката е била 0,59 лв., а през 2020 г. – 0,62 лв.

Това е една от формите за подпомагане по мярката „Преструктуриране и конверсия на лозя“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023. Целта е да се компенсира загубата на приходи в периода до встъпване в плододаване на новосъздадени лозови насаждания с оглед полагането на грижи за засажденията и опазването на околната среда.

Преди седмица стана ясно, че лозарите искат допълнителна помощ от 30 млн. лв., която да бъде заложена в бюджета на ресорното министерство и да бъде защитена пред финансовото ведомство. Темата е била тема на разговор между представители на бранша и ресорния зам.-министър Стефан Бурджев.

Друг актуален проблем за сектора е готвената Национална стратегия за развитие на лозаро-винарския сектор в България. Веднъж тя беше предложена за обсъждане през декември миналата година, но последваха остри реакции и недоволство от страна на бранша с настояване за ревизия. Според тях предложеният текст на Стратегията не отговаря на основните потребности на производителите.

В декларация, подписана от 12 организации в сектора, се настоява лозаро-винарският сектор да бъде приоритетен с достатъчно и справедливо подпомагане, така че да бъде изравнен по конкурентост с останалите страни гроздо- и винопроизводители.