Лозари протестират край Плевен, Монтана, Пловдив, Харманли и Поморие. Те са организирани от Национално сдружение на българските лозари, научи Агри.БГ.

Директни плащания: С 352 млн. евро повече получават фермерите за 7 години

Фермерите настояват субсидията им да се увеличи на 300 лева за декар за реално отгледано лозе. В противен случай ще изкоренят насажденията си. По техни думи това е справедливо, защото именно толкова плащат в другите страни от Европа.

От бранша искат да бъде сменен изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев, съобщи БНР. Един от организаторите на протеста край Плевен е Димитър Хараламбиев, той коментира пред БНР, че 15 на сто от неговите колеги са готови излязат от сектора, ако нещата не се променят.

“Целта на протеста е да бъдем чути като организация на лозарите с нашите проблеми, по отношение на недостига на оборотни средства. Работим на единен пазар с колегите от Испания, от Западна Европа, дори и от Румъния, където самото лозарство е доста добре субсидирано. В един момент ние не сме конкурентноспособни. 15 на сто от колегите са готови да излязат от този поминък, тоест лозарството продължава стремглаво все по-надолу. Характерният за българина поминък, който си заминава - нямаме работна ръка, държавата неглижира сектора. Ние получаваме мизерно подпомагане, което не е по никакъв начин адекватно на усилията, които се полагат. Ще излезем с техника, ще излезем с хора“.

В Пловдив се очаква протестиращите да блокират кръговото кръстовище на 6-ия километър на Пазарджишко шосе. Лозарите от бургаски регион вече блокираха за кратко пътя за Слънчев бряг.

Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) пък не подкрепя протеста на Националното сдружение на българските лозари. Камарата излезе с официална позиция затова.

“Като най-голяма и легитима организация на производителите на лозаро-винарски продукти смятаме, че това са ултимативни послания от нововъзникнали организации със субективни цели и манипулативни внушения. В НЛВК и Регионалните лозаро-винарски камари членуват над 90 на сто от легалните производители в лозаро-винарския бранш. Те работят на светло, осигуряват най-голяма пряка и косвена заетост в сектора и са с най-голям принос в осигурителната система и в приходите от преки и косвени данъци в държавната хазна.

Опитите за изкуствено разделяне на лозарски от винарски бранш могат да доведат единствено до непоправими вреди за сектора. Повод за това твърдение са опитите на определени лица без съществен принос за сектора да организират напрежение между участниците в него, включително чрез новоучредени от тях сдружения с нестопанска цел и опити за кадруване в държавната администрация”, се казва още в позицията на камарата.

Единствено диалогът може да доведе до позитивни решения в сектора, заключват от НЛВК.