Замразената царевица, както и други замразени зеленчуци вероятно са източник на вълната от заболявания от листериоза, която засегна Австрия, Дания, Финландия, Швеция и Великобритания през последните четири години.
 
 
Инфекцията се причинява от листерията - Listeria monocytogenes, много издръжлива бактерия, която е устойчива на екстремно изстудяване и силно нагряване.
 
Европейски орган по безопасност на храните (EFSA) обяви това след ДНК-изследване, чиято цел беше да се установи първоначалният източник на опасната зараза. До средата на юни тази година в ЕС са регистрирани 47 случая на листериоза, като 9 от пациентите са починали. Болните са съобщили за консумация на замразени зеленчуци, които не са били подложени на продължителна термична обработка.
 
Резултатите от проучването на EFSA са важни както за крайните потребители, така и за собствениците на преработвателни предприятия, които произвеждат замразени зеленчуци за пазара.
 
Първоначално подозренията на експертите се насочиха към замразена царевица, произведена в едно унгарско предприятие. Впоследствие обаче опасният щам е бил открит и в други замразени зеленчуци от същата фирма в продължителен период от време – през 2016, 2017 и 2018 г.
 
 
Показателно е, че заразата е продължила да съществува в преработвателното предприятие, въпреки извършените процедури за почистване и дезинфекция. Събраната досега информация потвърждава замърсяването в унгарското предприятие, но все още не са идентифицирани конкретните точки, където продукцията се компрометира
 
На 29 юни 2018 г. унгарската служба за безопасност на хранителната верига забрани пускането на пазара на всички замразени зеленчукови и замразени смесени зеленчукови продукти, произведени от засегнатото предприятие в периода от август 2016 г. до юни 2018 г., като разпореди те незабавно да бъдат изтеглени от пазара. Цялата производство на замразена продукция в завода е спряно.
Новите случаи на заболяването се обясняват с дългия инкубационен период на литериозата - до 70 дни, както и с дългия срок на годност на замразените продукти.
 
За да се намали рискът от инфекция, потребителите трябва да приготвят при висока температура замразените зеленчуци и плодове, макар че много често те се сервират без термична обработка – например в салати и сладкиши. Това правило е особено важно за потребителите, които са с висок риск от усложнения при листериоза – хора от третата възраст, бременни жени, новородени и всички с отслабена имунна система.