Хората, които имат професионална правоспособност за трактори и комбайни, вече почти няма. И ако има, те не са научени да работят с новата техника и всеки от колегите се стреми колкото се може сам да се справя. Това каза земеделският производител Иван Кузманов от Бургаско пред БНР.
 
По думите му преди години е имало достатъчно квалифицирани работници, които да управляват машините, но днес положението е различно. От една страна, старите кадри вече са пенсионери. От друга страна, на пазара навлизат все повече нови машини, за които е нужно специално обучение.  
 
За работа с новата техника вече са нужни по-малко хора, но все пак те трябва да са квалифицирани и много отговорни. С нея се борави по-лесно, но тя е и по-скъпа. Най-малката грешка води до големи загуби. А загубите в техниката водят до загуби в производството, убеден е Кузманов. 
 
Според него ниското заплащане е едната страна на проблема с работната ръка и липсата на желаещи да се обучават в тази сфера. По-важното е обаче, че хората, които търсят работа, нямат нагласата да инвестират в себе си, категоричен е стопанинът.