Липсата на българско сурово месо като суровина за преработвателната промишленост притеснява преработвателите. „Произвежданото в България сурово месо стига единствено за прясна консумация, но не и за производството на колбаси. Недостигът е фрапиращ и се дължи на малкото отглеждани у нас животни“, заяви в Монтана изпълнителният директор на Асоциацията на месопреработвателите д-р Светла Чамова, цитирана от изданието „Монт прес“. По думите на д-р Чамова българското животновъдство не е в състояние да задоволи нуждите на фирмите, които трябва да разчитат на внос.

 

У нас стопаните отглеждат около 500 000 млечни крави. Месодайните са приблизително 10 000 и се явяват едва ли не бутикови, коментира тя. Същото е с агнетата, а месото им е с уникален вкус. Само че за преработка и дума не може да става. Достатъчно са единствено пилетата. Птицеферми има в различни краища на страната и те произвеждат достатъчно, за да задоволят българския пазар, показват данните на Асоциацията на месопреработвателите.

 

Д-р Чамова беше лектор на семинар в Монтана с месопреработвателите по темата за етикетирането на храните. Новите изисквания за етикетите - по-голям шрифт, подробно описание на състава и произхода на суровините, изискване за задължително изписване датата на размразяване, ако се продава месо, което преди това е било замразено - влизат в сила в края на годината. Правим това обучение, за да може всички да са готови на 13 декември.

 

Европа има общ пазар, което означава общи правила. Регламентите са задължителни за прилагане за абсолютно всички, подчерта д-р Чамова. България ще изпълни европейски изисквания, но промяната затруднява бизнеса, който трябва да направи допълнителни инвестиции, допълни Чамова. Около 400 са месопреработвателните предприятия у нас. 130 от тях членуват в асоциацията и държат 75% от пазара на месо и месни продукти в България.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!