С курбан ще приключи черешоберът в 200-декаровата градина на Кирил Димитров в местността Черна нива до пътя Кюстендил – Дупница, предаде БНР. Стопанинът оценява реколтата като добра, но трудна за реализация.

Не изпускайте сроковете през юли

Всяка година краят на беритбите в черешовата градина на агронома приключва с тържествен ритуал и освещаване на курбан. Датата винаги е една и съща - седми юли. Градината му е известна и с това, че предишни години пращаше от плодовете си на Светия Синод за благослов.

Въпреки климатичните предизвикателства реколтата е добра, казва Димитров, но проблемът с пазара остава.

Изкупуването на черешите е при ниски цени - 90 ст./кг. Няма и берачи - заминаха за чужбина, където им плащат по-добре. По тази причина част от реколтата ще остане по дърветата”, споделя стопанинът.

И тази година овощарите в Кюстендилско се оплакваха от ниски изкупни цени и завишен внос. На фона на това много градини пострадаха от силните валежи и бури. По последни данни от Земеделското министерство заради по-късното прибиране на реколтата и формирания към момента по-нисък среден добив продукцията от череши е с 29,2% по-малко в сравнение с 2020 г.