В измамите за къщи за гости са замесени служители на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), Министерството на земеделието и министъра включително. Това нанася имиджова вреда, заяви доц. Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, за Нова ТВ.

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

Преди броени дни стана ясно, че Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) препоръчва на България да възстанови над 30 млн. евро, взети по проекти. Най-голямата част от сумата – 23 млн. евро, са дължими заради къщи за гости, финансирани с европейски субсидии. 

„Общо 749 къщи са били по европрограмата, като от тях 20 въобще не са участвали. Около 200 са имали пороци. Близо 50% от къщите са направили нарушение, никога не са давани под наем“, коментира доц. Драганов. 

По думите му две трети от 500-те работещи къщи за гости имат нарушения. Другата една трета са изрядни и търпят имиджова щета. В тези, които реално работят, всички места са заети от туристи. По-лошото е обаче, че липсва механизъм за връщане на парите и за налагане на санкции, установен у нас, както твърди Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. 

„Ако се направили лична къща, няма как държавата да вземе парите обратно. Ако държавата не ги върне, те ще бъдат взети в следващия програмен период. Но ако питате юристите, те ще кажат, че вината е взаимна, тоест и на европейските администрации. Накрая вероятно ще се споразумеят“, смята Безлов.