От всички случаи в Европа, разследвани през миналата година за измама със средства от еврофондове, 15% са свързани с България. Това става ясно от годишния доклад на Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ), публикуван в сряда. 

Докладът е наличен на английски език и е достъпен тук

От общо 85 случая, предаде ни службата, 13 са родно дело. 
В същото време ОЛОФ препоръчва на България да възстанови немалката сума от 30 млн. евро на европейския бюджет. 

Само за миналата година от ОЛАФ са приключили проверки по 10 случая на съмнения за злоупотреба с европейски средства у нас, като по шест от тези случаи са издадени препоръки за по-нататъшни действия.

Четете още: Защо все още няма черен списък на злоупотребилите със субсидии?

Иначе селскостопанската и кохезионната политика на Европа са традиционно с най-големите бюджети. 
Уви, тези фондове са обект на най-големи опити за измами. Обикновено случаите, които ОЛАФ разследва са свързани с опити за получаване на субсидии, невярно записани данни за работни часове, неверни данни за стойност на проект, конфликт на интереси. 

От службата дават статистика за последните пет години. През 2017-а е започнато разследване по 10 случая в аграрния сектор, следващата година - по 23, през 2019 - 25, 2020 са отворени 39 случая, а през миналата - 27. 

Един от тези случаи е свързан с отглеждането на лозя, като при проверката от ОЛАФ е установено, че част от работниците не са разполагали с трудови договори. Получателят на средствата от ЕС е завишавал цените за извършената работа и е възлагал дейността на подизпълнители срещу по-ниско заплащане. 

Установено е, че дружество от друга държава от ЕС е участвало в случая в схема, водеща до съмнения за пране на пари. Издадена е препоръка за възстановяване на близо половин милион евро. 

ОЛАФ е приключил разследване на построяването на 377 къщи за гости в страната ни, които са били съфинансирани по Програмата за развитие на селските райони, като се препоръчва възстановяването на 23 млн. евро. 

Измамната схема, както ни е известно, е свързана с това да се строят прословутите къщи за гости, които обаче не са използвани по предназначението, за което са финансирани, а именно да развиват икономически селските райони. 

При друга проверка е било установено, че по програмата за реклама на вина, спиртни напитки и млечни изделия местно производство в България са били допуснати нередности, като средствата по всичките 11 програми са били насочени към едно дружество със седалище в Гърция. 

В доклада пише, че отпуснатите заеми от ЕС не са били възстановени от получателите на сумите. По време на разследването станало ясно, че цените по проектите са били завишени, а в някои случаи дължимите суми не са били разплатени на изпълнителите. ОЛАФ препоръчва да се възстанови цялата отпусната от ЕС сума по тези проекти - общо 7 млн. евро.

Четете още: България е шеста по доказани измами със субсидии

От ОЛАФ е било установено още, че в проект за залесяване у нас са били включени земи, на които не може да има насаждения. Същевременно при наблюдение в продължение на пет години е било отчетено, че за тези земи се начисляват суми за обработка, без да има признаци за действително извършена дейност. От европейската служба са препоръчали да бъде възстановена цялата осигурена сума - 180 000 евро, както и срещу заподозрените да бъде заведено дело.
Цели 2,2 млрд. евро са щетите от всички (не само от аграрния сектор) 85 престъпления, които ОЛАФ е стартирала през миналата година. 

Като общата сума, която службата препоръчва да бъде възстановена към европейския бюджет, от разследванията в различни страни членки, е 527,4 млн. евро.

Най-много разследвания се водят заради измами с евросредства в Белгия - 30, а преди нас по брой престъпления, разследвани от ОЛАФ са Франция и Гърция с по 18, Италия - 16, Испания - 14.