Руска атака удари южния украински пристанищен град Николаев, убивайки собственика на една от най-големите компании за производство и износ на зърно в страната, съобщи губернаторът на Николаевска област Виталий Ким, цитиран от Ройтерс.

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2022 г.?

"Тази нощ (събота срещу неделя) в резултат на обстрел на града трагично загинаха героят на Украйна, генералният директор на компанията "Нибулон" Олексий Афанасиевич Вадатурски и съпругата му Раиса Михайловна Вадатурска. Олексий Афанасиевич направи много за Николаевска област и за Украйна. Неговият принос за развитието на селскостопанския и корабостроителния отрасъл и за развитието на региона е безценен", написа губернаторът в канала си в Телеграм. 

74-годишният Олексий Вадатурски, основател и собственик на селскостопанската компания “Нибулон”, и съпругата му са загинали в дома си при руския обстрел.

Със седалище в Николаев, компанията е специализирана в производството и износа на пшеница, ечемик и царевица и разполага със собствен флот и корабостроителница.

Президентът Володимир Зеленски описа смъртта на Вадатурски като „голяма загуба за цяла Украйна“, като добави, че бизнесменът е бил в процес на изграждане на модерен пазар на зърно, включващ мрежа от терминали.

Според данни на списание "Форбс Украйна" състоянието на Вадатурски се оценява на 430 млн. долара, а през 2021 г. той е заемал 24-то място в класацията на 100-те най-богати хора в Украйна, напомня БТВ.