Държавното дружество „Напоителни системи“ обяви, че създава кризисен щаб заради скъсаната на 2 август дига на река Чая, която доведе до унищожаване на земеделската продукция върху стотици декари земеделски земи в община Садово.
 
 
Бедствието се случва за втори път в този район само в рамките на трийсетина дни. Стопаните още не са получили обезщетения за погубената продукция от предишното наводнение, а вече са ударени от нова унищожителна вълна.
 
„В резултат на обилните валежи в района на село Катуница се е скъсал участък от дигата на река Чая. Поради очакваните обилни валежи, „Напоителни системи“ е разположило техника в района. В момента мястото е обезопасено и се извършват аварийно-ремонтно-възстановителни работи, съобщиха от държавното дружество.
 
Жителите на три села в общината излязоха вчера на протест заради поредното преливане на река Чая, което наводнява обработваемите им земи. Стопаните се заканиха, че ще блокират международния път Е-80, ако властите не реагират незабавно. Вчера се стигна и до гражданско неподчинение на жители на селата Чешнегирово и Катуница, и на град Садово. Повече от 100 фермери блокираха международния път за Свиленград и Турция.
 
„Вследствие на изключително големите количества дъжд, продължили до 4:00 часа на 2 август, нивото на водата се качва над максималното водно количество, което може да провежда река Чая – над 600 кубика в сек. През изминалото денонощие валежите в областите Пловдив и Смолян са в размер на 121 литра/кв. метра“, уточниха от „Напоителни системи“.
 
Така се е стигнало до преливане на реката над дигата и до скъсването. Мнението на специалистите е, че отслабването на защитното съоръжение е в резултат на обилните валежи през последните няколко месеца. 
 
„Компрометираното място е различно от корекцията на последния авариен ремонт извършен през юни. Ремонтираният тогава участък не е засегнат и е издържал на обилните валежи“, обясниха от държавното дружество. Според неговите специалисти няма опасност за населението в района.