В случай на разпространение и криза с Африканската чума по свинете в България последиците ще засегнат пряко или косвено половината от населението на страната или всеки втори българин.
 
 
Радостина Донева от Асоциация за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня заяви това пред телевизия Bulgaria on Air във връзка с мерките за пресичане на пътищата за инфекцията.
 
„Проблемът с африканската чума по свинете наистина е сериозен и то за цяла Европа. Преди месец имаше и констатирани огнища в Китай, а това може да доведе до международно бедствие. Слава Богу, към момента ситуацията е овладяна", заяви Радостина Донева.
 
По думите й има риск проблемът да достигне големи мащаби и да се разпространи в целия отрасъл.
 
„Колегите от останалите асоциации са притеснени, защото тук говорим за бизнес, който се оценява на стойност между половин и един млрд. лева. Освен това, говорим и за дългосрочни загуби не само на пари, а на търговски пазари, на работни места", коментира Донева.
 
Свиневъдството е средство за препитание на много хора и е сравнително развит отрасъл. По селата е традиция хората да отглеждат домашни свине, като на този етап мерките засягат особено болезнено личните стопанства тип „заден двор“, отчитат специалистите в сектора.