Сеитбата на пшеница в Силистренска област е приключила. Земеделските производители са успели да засеят близо 450 000 дка с житната култура, съобщи Кирил Боянов, председател на ОСЗК. 

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на служебния министър и екипа му?

„Стопанската година завърши добре, прибрана е реколтата. Проблемът е, че с тези постоянно променящи се цени пролетта се очертава много трудна“, обобщи браншовият ръководител и  посочи, че последните доставки на амониев нитрат в Силистренско са на 1250 – 1300 лв./тон. Притеснения пораждат не само цените, а и неизвестността дали напролет ще има изобщо торове.

Земеделските производители са подложени на инфлационен натиск, категоричен е Боянов. „Не са само торовете, а посевните семена, горивата, ел. енергията, машините. Цените на реколтата от тази година бележат ежедневни скокове. Освен инфлацията и породената от нея криза има още нещо - не знаем каква ще бъде в климатично отношение следващата година“, поясни експертът. Тази неизвестност поставя много изпитания пред кооперациите в Силистренска област, които вече изчисляват, че себестойността на един декар пшеница от новата реколта вече ще стигне 200 лв.  

Напояването си остава болен проблем за земеделските стопани от Силистренска област и това особено силно пролича при сушата през 2020 г., която буквално „срази“ добивите. „Докато се превивахме на полето, организирани екоактивисти ни измъкнаха голямата мечта - напояването, за която бяха предвидени 850 млн. лева. Потънахме в междуизборно безвремие“, посочи още Кирил Боянов.

Добрата новина на финала на тази година са цените на зърното, които бележат ежедневни скокове. Пшеницата преди месец се изкупуваше на 450-500 лв./тон, докато вече е със 100 лв. нагоре.

Цената на царевицата също плавно се движи нагоре и почти догонва тази на пшеницата. При слънчогледа котировките са над 1200 лв./тон. „Не смеем да се радваме на високите изкупни цени“, посочи Кирил Боянов с оглед галопиращите цени и разходи за производство на реколтата.