В Бангладеш намерихме партньори, с които правим експорт на българска пшеница съвместно с Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и с подкрепата на Министерството на земеделието. Това заяви Евгени Савчев, председател на Селскостопанската асоциация за международни отношения, за Bloomberg TV.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на служебния министър и екипа му?

В азиатската държава се работи и върху изграждане на фабрика за слънчогледово олио. От наша страна им помагаме също в млекопроизводството с нови материали и продукти. През януари е планирано изпращането на официална делегация от български производители и представители на асоциации, които да си създадат контакти. 

Евгени Савчев определи Бангладеш като държава с многобройно население на малка територия, за чието изхранване България може да допринесе. Средната им гласа е голяма бройка с много добра платежоспособност. 

Виетнам също е един от редовните вносители на българско зърно. От там пък може да получаваме ориз, тъй като производството му в България е ограничено. 

„Оказа се, че във Виетнам европейските череши са много скъпи и са смятани за екзотична стока. Затова със Селскостопанска академия работим върху интегрирането на местни сортове в климатичните условия на Виетнам, което ще бъде голям бум“, убеден е Савчев.

За съжаление, по време на пандемията 85% от проектите, започнати в Китай и Виетнам, са били замразени или са отпаднали от програмата на Селскостопанската асоциация. Става дума най-вече за такива, свързани с дистрибуцията на розово и лавандулово масло и вода. Решаваща се е оказала липсата на директен контакт с търговския партньор, която отнема от сигурността на проекта.