Като цяло, сеитбата на основните есенни култури се движи с по-бавни темпове спрямо миналата година, се отчита в последния оперативен анализ на Земеделското министерство. Към 11 ноември най-сериозно е изоставането при пшеницата, сочат данните.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на служебния министър и екипа му?

Застудяването и валежите на места продължават да забавят и без това позакъснелите сеитби този сезон. По-късните срокове изискват и по-висока посвена норма, а земеделците споделят пред Агри.БГ, че се молят за по-дълга есен, през която пшеничните посеви да се развият. Именно при пшеницата изоставането спрямо миналогодишните сеитби е осезаемо, се вижда от оперативните данни на МЗХГ.

Към отчетната дата са засети 853 289 ха от културата, което е с над 16% по-малко от площите през 2020 г.

Спад има и при ечемика, ръжта и тритикалето - между 9% и 21,6% по-малко на годишна база. Само площите с маслодайна рапица са над засетите по същото време на 2020 г., с 8,4%.

В същото време от ведомството отчитат по-богата реколта от маслодаен слънчоглед и царевица за зърно от сегашната кампания. Увеличение на продукцията от маслодаен слънчоглед и царевица за зърно съответно с 20,9% и 12,7% спрямо същия период на миналата година. „Основен фактор за това са постигнатите по-високи средни добиви от декар през настоящия сезон, като при слънчогледа се наблюдава и леко нарастване на реколтираните площи”, изтъкват анализаторите.