В едно от водещите земеделски учебни заведения в САЩ, университета Пердю, щата Илинойс, беше създадена най-бялата боя в света. Учените твърдят, че боядисвайки с нея покрив с площ 100 кв. м, може да се постигне ефект, равностоен на хладилна мощност 10 кВт. Това е повече, отколкото е мощността на централизирана климатична система, използвана в повечето домове, информира сайтът на университета.

Бъдещето: Почвообработка без трактор

Новата боя отразява 98,1% от слънчевите лъчи. Предишният рекорд на производителите на боя бе 95,5%. Бялата боя, която масово се продава на пазара, отразява едва 80-90% от слънчевата светлина и не създава ефект на охлаждане на повърхностите. Тяхната температура не остава по-ниска от температурата в околната среда.

Новата бяла боя съдържа частици бариев нитрат с различен размер и осигурява понижаване на температурата на повърхността спрямо температурата на околната среда с повече от 10 градуса през нощта и с 4,5 градуса в условия на силно слънце през обедните часове от денонощието.

Свойствата на новата боя ще намерят широко приложение в различни сфери, включително земеделието. Нейните изобретатели виждат голям потенция в борбата с глобалното затопляне и в решаването на различни задачи като боядисване на оранжериите, което ще е от полза през лятото.

Боядисването на стените на хранилищата и транспортните средства на свой ред ще спомогне за поддържането на по-ниска температура, което е важно за веригата на доставките.
 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Защо някои трактори и комбайни имат бели гуми?

Създадоха специална ключалка за трактори срещу крадци

От завода за трактори до най-богатия ресторантьор в Китай