21 животновъдни организации в сектора настояха за спиране на проверките, докато не се въведат правила. 

По този повод ни потърси овцевъдът Красимир Бурмов от габровско за коментар.

КУПЕТЕ БИЛЕТ за Forbes&Agri.bg AGRI SUMMIT & AWARDS 2024 - Местата се изчерпват бързо


“Точно тези, които искат да няма проверки, именно те са хората с виртуалните животни”, категоричен е фермерът, който се грижи за 800 цигайски овце в село Руня.

Наистина някак парадоксално звучи проверките за виртуални животни да приключат още преди да са започнали. По-интересна е втората част от предложението на организации, а именно - контрол да има, но той да бъде предварително оповестен. 

Ако може и по график

По какъвто най-вероятно до скоро се прехвърляха и животни от едно стопанство в друго.

“Напълно разбирам и приемам желанието на министъра за проверките за виртуални животни. Методиката обаче не е оптимална. Според мен има много по-лесен вариант.

Ако аз бях проверяващ, бих постъпил по следния начин.

Смятам, че всеки един доктор, служител на БАБХ, има реална представа визуално как бих изглеждали определени бройки животни. Мисля, че в едно помещение трудно се отглеждат повече от 100, най-много от 200 животни. А като се изправи човек от края на кошарата, лесно може да прецени колко са животните. 

Според мен не бива да се целим да сме изключително прецизни в бройката (поне при тази проверка за виртуалните животни) - дали са 100 или 95, или 103, или 107 - не е толкова важно. По-важно е дали въобще има животни в тази ферма.

Покрай тези 100 животни, например, би следвало да има и около 50 агънца поне към момента. 

Следва да се направи проверка на склада за груб фураж, т.нар сеновал. Да се види дали вътре има сено. След това да се провери и склада за концентриран фураж. Ако всичко е на лице - това значи само едно - стопанството е действащо и реално”, обясни Бурмов.

По думите му точно сега е моментът да се правят проверките.

“В момента животните се отглеждат оборно. Няма такъв фермер, който да ги отглежда пасищно в този период. Това значи, че в кошарите трябва да има постеля. Трябва да има някакви следи, че животните си живеят там. 

И проверката е готова, доста бързо.

Според мен един доктор днес спокойно може да обиколи 5-6 ферми. А нашата габровска област може да е готова за 2-3 дни. 

Това е моето предложение за бързо и безболезнено (за фермерите и за служителите), но и реално проверяване на действащите стопанства в страната”, категоричен е Красимир Бурмов.

Според дългогодишния фермер проверка на обектите един път в годината би била достатъчна, за да се отсеят виртуалните от реалните стопанства.

“Смятам, че бързата и навременна проверка по тази методика, би свършила много по-добра работа, отколкото да ходим и да гледаме ушните марки. 

Няма смисъл да се задълбаваме в тях. И те имат някакъв срок на годност. В момента животните се блъскат по ясли, хранят се оборно, случва се да падат марки и т.н.

Отделно това допълнително утежнява цялата проверка и докато единият фермер се провери, другият ще си свърши работата и ще се покрие. Така няма да се справим с виртуалните животни

Наред с това контролният лист от проверката трябва да съдържа само две колонки - действаща или виртуална ферма. Това е напълно достатъчно!”, заключи Красимир Бурмов.