След Кръстосаните проверки през месец декември, които „кръстосаха очите” на земеделците с огромния брой изисквания, голяма част от които напълно непознати за тях, сега, през януари, се провеждат проверки за Предварителна условност. 

Нови геномни техники: Още мнения в диалога

Те обхващат различни ДЗЕС и ЗИУ и отново стресират производители, които дори вече са си получили средствата по ОПДУ, но рискуват да върнат част от тях, ако се окажат с несъответствия.

За пръв път от години насам сме свидетели на провеждане на проверки на бенефициентите в следваща календарна година за предходната стопанска година. В първата половина на месец януари всеки ден се обаждат бенефициенти, които са получили известие за предстояща проверка. 

А да се окажеш с несъответствие съвсем не е трудно. Ще дам за пример изискванията към производителите на плодове и зеленчуци или пък на фуражни култури да предоставят анализи на продукцията, която са произвели. На въпроса „какъв точно анализ” повечето проверяващи не дават отговор или пък се получават съвсем различни отговори. 

В някои случаи се искат анализи на всички култури, в други дори е ставало дума за всички полета. Разбира се, земеделските производители не разполагат с такива анализи, защото никой досега не е предявявал такова изискване към тях, нито пък са били информирани на многобройните информационни дни и семинари за Кампания 2023”, коментира пред Агри.БГ Веселина Ралчева от Българска асоциация Биопродукти.

Многобройни са изискванията и към животновъдите, което не нарушава традицията от предния програмен период – „масово проверяваните чрез кръстосани проверки животновъди да бъдат с редуцирани плащания заради неизпълнение на едно или няколко от десетките изисквания в различни наредби и нормативни документи”, припомня Ралчева. А от тази седмица започват и интензивни проверки на случаен принцип в търсене на виртуални животни.

Нормалният подход изискваше някакъв толеранс от време, ясно и конкретно назоваване на всички изисквания към различните групи фермери, инструкции какво точно се изисква от тях и как да го изпълнят”, заключава Веселина Ралчева.