Бдителен гражданин се обадил на директорския телефон на екоинспекцията във Враца, за да подаде сигнал за нерегламентирано изхвърляне на суроватка от млекопреработващо предприятие върху земеделска площ.

Мистерия: Търси се кой разхвърли животински кости край Враца

Според информацията местна мандра изливала отпадъчни продукти от производството си върху парцела. Експертите веднага се отправили към мястото, за да направят проверка.

Извикали и управителя на мандрата и заедно с него огледали. Оказало се всъщност, че има наличие на незначителен разлив от бяла субстанция, която било доказано, че е суроватка.

Теренът, за който се твърдяло, че е замърсен, пък бил на скромната площ от 1-2 квадратни метра. При това не ставало дума за земя, която се обработва, а за пустееща нива.

В хода на самата проверка управителят на млекопреработващото предприятие предоставил документи и доказателства, които категорично опровергавали твърдението от сигнала.

Оказало се, че суроватката като отпаден продукт се събира в метална цистерна, която била на самата производствена площадка. Съдържанието от нея пък се предоставяло на земеделски производители, за да я ползват по предназначение.

Като доказателство, че това се прави системно, управителят предоставил търговските документи, дневник на отчетите за извозване, декларации за съответствие на суроватката, документи за лабораторен контрол, както и договорите със земеделските производители, които получавали продукта.

Така при проверката и чрез документите било доказано, че предприятието всъщност не замърсява съответната пустееща земеделска земя, а напротив – помага на фермерите в района.