Сдружението „Съюз на Дунавските овощари“ проведе в Русе информационна среща, на която запозна стопаните как най-ефективно да се справят със сливовия семеяд.
 
 
„Това е често срещан от агрономите на съюза неприятел, който е сравнително нов за нашата страна, но за сметка на това прави значителни поражения върху реколтата“, отбелязаха агрономите на Съюза.
 
За първи път вредителят е открит в България през 2009-2010 г. в областите Силистра и Търговище. Навлиза у нас от север, след като се разпространява в Румъния, Молдова, Украйна и Русия. У нас костилковата оса бързо превзема нови територии с всеки изминал сезон. Вредителят напада главно сливовите насаждения, но по сведения от Румъния нанася повреди също по кайсиите и черешите.
 
В сливовите градини на територията на Съюза на Дунавските овощари засегнатите области са Русе - 80% от насажденията, Разград - 80 %, Силистра - 43 %, Търговище - около 61 % и други - 60%. През тази година загубите на реколта при пострадалите стопани са между 10 % и 80 %.
 
„Борбата със семеяда е трудна, защото трябва да се проведе в правилния момент, а именно само срещу възрастните оси преди яйцеснасянето“, подчертаха експертите.
 
Летежът на осите през пролетта е много продължителен - около 3 седмици. Това налага стопаните да проведат поне две поредни пръскания с одобрени препарати преди цъфтежа или непосредствено преди връзването на плода, когато цветовете са повехнали, но още не са опадали. За да се постигне добър резултат, често се налага броят на третиранията с препарати да бъде и по-голям. При обработката на градините трябва да се има предвид също температурата и атмосферната влага.
 
„Ние, като съюз на производители, смятаме, че ако има една адекватна помощ за земеделските стопани от държавата за компенсиране на разходите по закупуване на средства за растителна защита значително ще се намали намножаването на вредителя, както и прехвърлянето му върху други овощни култури“, заявиха от Съюза на Дунавските овощари.
 
Основен лектор по семинара за ефективните начини на защита срещу костилковата оса бяха агрономите Йордан Кръстев и Татяна Трифонова. Те работят по проекта „Успешно овощарство със Съюз на Дунавските овощари” с подкрепата на Фондация „Америка за България“.