Добивите от пшеница са рекордни, цените на зърното скочиха, но никой не отчита рекордното оскъпяване на производството. Така коментира председателят на НАЗ Костадин Костадинов високите добиви от пшеница у нас, които не са постигани от много време.

Положението при слънчогледа не навсякъде е розово

Обобщените данни за страната показват среден резултат от 560 до 600 кг/дка, а за Добруджа – регионът, който пострада най-много през 2020 г. от сушата и в който се срина реколтата от зърно, сега са отчетени средно по 625 кг/дка. Така Добричка област за пореден път доказа, че e сила в производството на пшеница. Традиционно близо 42-44% от общата обработваема площ в региона, която е близо 3 ммлн.500 хил.дка, са заети от житни култури.

Изчисленията показват, че общо в страната са добити рекордните около 7 млн. тона зърно. 

„Високите добиви дойдоха благодарение на прилагането на нови технологии, на опита и знанията на производителите и на благосклонното време, което позволи да се отгледа реколтата и да се ожънат добри резултати“, обобщи още Костадинов. Той уточни, че тези добиви идват след тежката 2020 г., когато Добруджа като традиционен производител на хлебно зърно отчете едва 170 кг/дка пшеница.

„Лошата стопанска година ще се оправя най-малко 2 години занапред. Това са кредити, задължения, всичко трябва да се изчисти“, допълни още председателят на НАЗ. 

След тежкия финансов удар с провалената реколта дойде и подготовката на новата стопанска година при нови цени и увеличени разходи за производството. „Никой не коментира рекордното оскъпяване, а се гледа и смята само печалбата. Това е немислимо. Няма как човек, който няма опит и не е работил на полето, да дава мнение за зърнопроизводството“, негодува още Костадинов по повод публикации относно „кривите“ сметки за скъпите возила на земеделските производители. „Това е опит за противопоставяне, налагане на мнение“, допълни още зърнопроизводителят. 

Наред с добрите добиви и високите цени на зърното трябва да се отчетат и разходите по производството на декар зърно. Само за година например амониевата селитра е скочила два пъти и е скочила над 670 лв. Скок има и в цените на други торове и препарати, както и на самите семена.

Предстои Консултативен съвет по зърно, на който ще се обобщят всички данни от прибраната реколта и ще се отчетат количеството и качеството, допълни Костадин Костадинов.