Кампанията по реколтиране на площите с маслодаен слънчоглед и царевица за зърно е все още в началното. Засега и при двете култури се отчитат по-високи средни добиви спрямо година по-рано, сочат последните оперативни данни на Министерството на земеделието (МЗХГ).

Протестът в София няма да се състои. Фермерите уверени, че пари за тях ще има

Към 2 септември слънчогледът е прибран на 10% при среден добив за страната от 213 кг/дка, което е увеличение с 15,8% спрямо година по-рано.

На места този добив е доста по-добър от миналогодишния. Така е в Добричкия регион, където той достигна 309 кг/дка, сочат данни на Областната дирекция „Земеделие“. За сравнение миналата година зърнопроизводителите жънаха едва 186 кг/дка заради сушата. Тя обаче не ги отказа от маслодайната култура и тази година площите в областта надхвърлят 869 700 дка.

Не толкова оптимистично са настроени обаче техни колеги в други части на страната. В Пазарджишко например средният добив е доста под очакваното и доста под нормалния за региона, коментира Александър Миндачкин за портала Telemania.bg. Причината се крие в засушаването през месеците юли и август, затова сега масово се жъне средно между 170 и 200 кг/дка.

Неговият колега Петко Димитров от пазарджишкото село Черногорово определя добива от слънчогледа с 30% под очаквания. Той жъне средно между 180 и 200 кг/дка, като рядко на места достига 220 кг/дка. За съжаление, не се сбъдват надеждите му за добив от над 280-300 кг/дка.

Стопаните се надяват по-високата цена на слънчогледа, която в момента е 0,80 лв./кг с тенденция да достигне 1 лв./кг, да компенсира по-слабия от очаквания на места добив.

При царевицата за зърно реколтирането на площите е едва в началото си. Производителите прибират средно по 572 кг/дка, което е ръст от 37,2% в сравнение с 2020 г.

По оперативни данни жътвата на есенниците е приключила. При реколтирани 100% от площите, продукцията от пшеница достига рекордните близо 7,2 млн. тона, което е с 54,7% повече на годишна база. Тук основен фактор е повишеният среден добив – 595 кг/дка.

Прибраните количества от останалите есенници също са значително над миналогодишните. Ечемикът е с 24,8% нагоре при среден добив от 535 кг/дка, рапицата – с 46,1% при средно 282 кг/дка, а тритикалето – с 63,5% при средно 383 кг/дка.