На земята и под слънцето има място за всички. Именно тази идея е накарала австралийските фермери Кейти и Хю Финли да поканят техни сродни души да използват земята им, за да отглеждат плодове, зеленчуци и животни, разказва изданието abc.net.au.
 
 
Във фермерския кооператив вече има няколко абсолютно различни мини ферми на хора, поели по този път. 
Семейство Финли се грижи за овощната си градина от 20 години. 
 
Двамата решили, че скоро ще се оттеглят, но децата им не проявили желание да се занимават с фермерство. 
„Не искахме да продаваме, нещо което се случва с доста други фермери. отдадохме толкова години от живота си в тази ферма. Почвата е чиста и би било трагедия да се разделим с тази плодородна земя“, казва Кейти Финли. 
 
 
Затова двамата решили да предложат части от земята на други хора, вдъхновени от фермерството. 
Първите, които се присъединили към кооператива, са Алардис и Мел Уилърд. Те искали да отглеждат храна за местната общност, но нямали достатъчно средства да си купят земя. Затова предложението на семейство Финли били перфектно за тях. 
 
Това станало преди три години. 
„Наистина е трудно да се получи достъп до земя и е прекрасно, че Кейти и Хю решиха да преотстъпят земята си“, разказва Алардис Уилърд. 
Те отглеждат зеленчуци и ги предлагат на местния фермерски пазар. 
 
 
След като видели, че партньорството с тях е успешно, собствениците на земята – семейство Финли, решили да посрещнат и други ентусиасти в малката си общност. 
„Един от ключовите моменти е, че всеки бизнес си е отделно начинание“, казват фермерите. 
 
Следващата, която се включила в кооператива е Тес Селърс, която отглежда 10 млечни крави на територията на фермата на семейство Финли. 
 
 
„Чувствам се привилегирована и това, с което се занимавам ме прави щастлива“, казва Селърс, която пък продава млякото си на местните. 
 
Последният член на задругата са двама производители на вермут. 
 
 
Гил Лапалу и Шон Върн се срещнали със семейство Финли, като поискали да започнат да отглеждат растенията си в биофермата.
„Вермутът, чиято рецепта е тайна, съдържа в себе си различни билки и подправки. Отглеждаме над 200 вида растения, с които експериментираме и правим нашия вермут“, казват стопаните.