В големия Колегиум на МЗХ започва заседание на Консултативния съвет по животновъдство, заяви пред Фермер.БГ председателят на СЖБ и член на Консултативния съвет по животновъдство г-жа Пенка Христова.

В рамките на заседанието ще бъдат дискутирани предложения изпратени този месец от представители на различни браншови животновъдни организации.

Основната тема, която ще се дискутира днес е тази за застъпванията на земи на животновъди в рамките на допустимия слой, възражения относно които се подаваха до 20 януари.

Представители на развъдни организации вече заявиха желанието си да участват в разглеждането на възраженията по допустимия слой за 2011 г.

Друга важна тема, която ще се дискутира днес е по отношение на мярката за агроекологични плащания. Не  отдавна животновъдите поискаха агроекологичните плащания да се разделят на две - плащания за земя и плащания за животни. С него те искат санкциите по едно от направленията, да не се отразява като финансови вземания по другото, за което зам. министър Светлана Боянова вече е изпратила официално запитване до ЕК и от там се очаква отговор.