Конференцията “Биологичното земеделие в България: повече иновации за по-добри резултати“ ще се проведе този месец от Фондацията за биологично земеделие Биоселена с участието на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) в рамките на БИО АГРА 2018 - специализирана изложба за биологично растениевъдство и животновъдство в Международен панаир – Пловдив.
 
 
Лектори на конференцията са представители на МЗХГ, експерти от Биоселена и Българската асоциация "Биопродукти", както и други специалисти, съобщиха организаторите.
 
„Биологичното земеделие в България се намира в тежък момент“, споделя управителят на Биоселена д-р Стоилко Апостолов.  
Парите за подпомагане по Мярка 11 свършиха, за втора поредна година няма да се приемат заявления по мярката.
 
Всички нови биопроизводители и тези, на които договорите им по Мярка 214 от старата ПРСР изтекоха през 2017 г., няма да получават компенсаторни плащания. Увеличение на биоплощите и биоживотните на вече одобрените кандидати също няма да се подпомага.
 
 
 
„Има обаче възможности и решения. Но секторът трябва да се обедини и да настоява за промяна. Елате на конференцията и чуйте какви промени в био законодателството в Европа и България предстоят, кажете си мнението, дайте идеи, споделете своя опит!“, призова д-р Апостолов.
 
В първата част на конференцията ще бъде обсъден новият регламент за биологично производство в ЕС. След 7-годишни разисквания решението е взето: какво предстои и от кога влиза в сила?
 
На форума ще се дискутира и новата наредба за биологичното земеделие в България, като ще бъде чут и гласът на биофермерите.
 
Ще се състои и премиерата на филма „Заграбването на земята“ със съдействието на Екологично сдружение "За Земята". Авторите и героите ще отговорят на въпроси от залата в свободна дискусия.
 
На иновациите в името на по-добри биорезултати е посветена втората част на конференцията.
 
Ще бъдат представени иновации и добри практики в биоземеделието от цял свят: платформата FARMKNOWLEDGE, окуражителните резултати от изпитанията на щригелна брана в три български биоферми, иновативният метод за сеитба на царевица Зелено торене и директна сеитба в две български биоферми, както и иновативна технология за защита на овошки и лозя от зимен слънчев пригор, напукване на кората и късните пролетни слани.
 
 
 
И тази година Фондация Биоселена ще представя информация за биологичното земеделие и проектите си в Палата 11, където са изложенията Винария и Фудтех.
 
Между 21 и 25 февруари в Палата 11 на Международния панаир в Пловдив на щандове 76, 87 и 88 ще гостува Фермерският фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“. 
 
В петте дни на АГРА фермери и малки производители – участници във Фестивала ще предлагат за дегустации и продажби автентични храни: сирене, кисело мляко и кефир, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка и сиропи, лютеници, пъдпъдъчи яйца, занаятчийски хляб, орехи и лешници, био тиква, чай, подправки.
 
 
Новини от изявите ще бъдат публикувани на фейсбук-събитието на страницата на „Произведено във фермата“.
 
Всички участници фермери са регистрирани по Наредба 26 на МЗХГ. Много от тях работят в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина и са подкрепени от Българо-швейцарската програма за  сътрудничество.
 
Пазарите „От нашата ферма – с любов за вас!“ се провеждат всяка сряда от 10:30 до 18:30 часа пред сградата на МЗХГ в София. Организатор е Фондацията за биологично земеделие Биоселена.