Както Агри.БГ писа, законовите разпоредби позволяват отглеждането на индустриален коноп в страната ни, но не и преработката му, което налага като единствена алтернатива за родните производители износът, който обаче ги изкарва на минус. 

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

Преработката на индустриален коноп беше разрешена от депутатите в комисията по земеделие в Народното събрание. Измененията са първо четене в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите (ЗКНВП), които дават възможност да се разреши преработката на индустриалния коноп в България. Измененията бяха внесени от депутати от "Демократична България", "Продължаваме Промяната" и "Има такъв народ" и опозиционната "Възраждане". Против бяха депутатите в комисията от БСП, а ГЕРБ се въздържаха.

В мотивите към законопроекта е посочено, че с това може да се създадат устойчиви земеделски практики и да се развива не само селското стопанство, но и производството на модерни и търсени продукти, което ще увеличи експорта, брутния вътрешен продукт и ще развива зелената икономика на страната. Записано е и, че се създава възможност за допълнителни постъпления в държавния бюджет от данъци, експорт, търговия с продукти от индустриален коноп и от привличането на чужди инвестиции.

“Разрешаваме преработката на коноп, който така или иначе вече се отглежда в България, и даваме възможност с подзаконов нормативен акт да се уреди спецификата по неговата преработка, обясни той”, каза председателят на комисията Пламен Абровски в уточнението си, че не се легализира марихуаната.