Комисията по земеделие на ЕП отхвърли предложението за Регламент на семена на ЕК от 37 на 2 гласа с аргумент, че регламентът ще даде на Комисията прекалено широки правомощия и ще остави държавите- членки на ЕС без възможност за адаптиране на правилата към техните потребности. Според членовете на комисията по земеделие регламентът не отговаря на основните цели като опростяване на правилата и насърчаване на иновациите. или да се справят с растения се разглеждат като общи ресурси.

 

„Ние изпратихме ясен сигнал към ЕК, че комисията по земеделие не е доволна от предложението. Разтревожени сме, че сливането на 12 директиви в един регламент с пряко приложение за регулиране няма да позволи на държавите-членки да адаптират предложените правила за техните нужди, като в същото време големият брой делегирани актове ще се даде на Комисията прекалено широки правомощия“, заяви председателат на комисията Паоло де Кастро.

 

На заседанието е било внесено предложение проектът на Регламента за семената да бъде оттеглен от ЕК, текстовете да бъдат прецизирани и документът да влезе отново за разглеждане когато бъде сформиран новият Европарламент през есента. След отхвърлянето му в комисията по земеделие, предложението за регламент ще бъде разгледано в ЕП на предстоящите пленарни сесии. Ако бъде приета препоръката за отхвърляне на проекта, то председателят на ЕП ще поиска от ЕК да оттегли проекта.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!