“Кюстендил и Стара Загора са част от справедливия преход, ние сме регионите, които ще пострадаме от бъдещи реформи, но пък Зелената сделка създава възможности за съвместни проекти и инициативи, които ще се осъществят с капацитета и енергията на ръководството на Тракийския университет”, заяви кметът на Кюстендил Петър Паунов по време срещата си с ректора на Тракийски университет – Стара Загора д-р Добри Ярков.

Гласувайте: Как оценявате назначенията на поста заместник-министър на земеделието?

Партньорските отношения между двете институции са започнали по време на кандидатстудентската кампания през миналата година, когато близо 100 студенти от Кюстендилски регион са били приети в Тракийски университет – Стара Загора в редица специалности като „Агрономство“, „Бизнес икономика“, „Зооинженерство“, „IT в икономиката и управлението“, „Медицинска сестра“, съобщават от висшето училище.

Идеите ни са да работим заедно в областта на земеделието и животновъдството, както и в туризма, тъй като при нас има сериозен туристически потенциал с чистия въздух и минералните ни извори. Гордеем се, с над 400 сорта череши и над 100 сорта ябълки, имаме и утвърдени културни традиции”, изтъкна кметът на Кюстендил.

Петър Паунов: Сега са ключовите решения за навлизане в новите технологии, най-вече в областта на биоземеделието. 

Той подчерта, че за целта ще се възползват от експертизата на университета в тези начинания, както и в поддръжката на техника, оранжерийни производства, модерните системи в животновъдството и всичко, свързано със зелените системи и зелената енергия. Двете страни ще работят и за ръст на обучаващите се в Тракийски университет студенти от Кюстендил, като се създадат още повече възможности за младите хора. По време на срещата стана ясно, че Тракийски университет – Стара Загора и община Кюстендил ще си сътрудничат в редица инициативи в бъдеще.