Сухото и горещо време в Румъния изнервя доста населението. Тези дни кмет разкритикува фермерите, че поливат царевицата си по време на суша. Той ги предупреди, че ги грози съд и затвор, ако продължат да го правят, тъй като по този начин отнемат правото на вода на болни хора и деца, пише Agrointel.ro.

Сушата настъпва отново: Пролетници съхнат, а стопани настояват за обезщетения

Кметът на община Пестишани, от окръг Горж, Космин Пигуи, се разгневи в публично изявление, обръщайки се към фермерите, които поливат царевицата си с вода от комуналната мрежа.

По думите му, една четвърт от населеното място е засегнато, тъй като за поливане се използва битовата водопроводна мрежа, което не е нормално.

Ако бях на мястото на тези от Апареджио, щях да заведа наказателни дела срещу тях, щях да вкарам в затвора тези хора, които отнемат правото на вода на болни и деца. Бих вкарал в затвора тези, които поливат царевицата по това време, когато другите семейства нямат вода за пиене от жажда, заяви Пигуи.

Той определи постъпката на земеделците като безчувствена.

А безчувствието трябва да бъде вкарано в затвора, категоричен е кметът и стига по-далеч: Бих застрелял хора, които отнемат правото на цивилизация на други хора. Имам предвид, че има семейства с малки деца, има семейства с болни стари хора, които нямат с какво да мият, защото някои поливат царевицата.

Космин Пигуи допълни, че северната част на града остава без вода през лятото, когато потреблението се увеличава много. С помощта на европейско финансиране от есента ще започнат ремонтни дейности по водопроводната мрежа, които ще решат проблема в бъдеще.


 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Животновъд: По „почистените“ пасища не остава нищо за паша

Климатичните промени допълнително шокираха земеделския сектор

Земеделие по време на суша: Как един фермер пести вода?