Уязвимостта на световния земеделски сектор се повишава и се очаква тази тенденция да продължи, което до голяма степен се дължи на изменението на климата. През последните месеци се наблюдават необичайни топлинни вълни в някои западноевропейски държави (като Франция, Испания и Италия), множество пожари в Ню Мексико – САЩ, рекордно високи температури, които причиняват суша в Африка, Индия, Китай и много други случаи на климатични сътресения. Това се казва в аналитичен материал на застрахователна компания. 

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

В контекста на предизвикателствата, пред които е изправен световният земеделски и хранително-вкусов сектор, застрахователи прогнозира възможни рискове, които биха се появили в следствие от необичайната промяна в климата. Тук говорим за предизвикателства като инфлационно напрежение, в резултат на войната в Украйна и множеството болести като африканската чума по свинете и избухването на огнище на брашнеста мана.

Световната метеорологична организация (ВМО) изчислява, че природните бедствия са причинили загуби в размер на 2 трилиона щатски долара в световен мащаб през последните 50 години. Очаква се настоящите рискове да доведат до свиване на световното производство на зърнени култури през 2022-2023 г. 

Освен различните предизвикателства, с които се сблъсква секторът, на лице е и липса на стимули за земеделците. Застрахователи прогнозират, че страните-производители на зърнени култури като Китай може да забавят леко производството си на пшеница (-1,4% на годишна база) поради стагнацията на доходността (-0,7% на годишна база).

На второ място, глобалната продоволствена сигурност е силно застрашена от инфлационния натиск и протекционистични мерки поради свиване на селскостопанската търговия. Това ще доведе до смущение в световните вериги за създаване на стойност в селското стопанство.

Виждаме спад в сектора от 2,6% в световен мащаб за 2022-23 г. Това се дължи и на прекъсването на доставки от Украйна, наред с ограниченията, наложени от Русия. Настоящото отсъствие на Украйна от веригите за доставка на зърно (и евентуалното такова през следващия сезон) ще доведе до преориентиране на доставчиците. Русия вероятно ще се опита да се утвърди като алтернатива на украинския внос на зърно за държавите, които не са предприели санкции срещу нея, отчитат анализатори.

В допълнение, спадът в производството, дължащ се на ограниченото използване на торове заради високите цени, е възможно да предизвика някои производители на зърнени култури да увеличат площта на посевите, за да компенсират загубите на добиви. Това е т.нар. стратегия на екстензивно земеделие, но е възможно и тя да крие своите рискове. Бразилия, например, може да бъде изкушена да разшири посевите си в районите на тропическите гори, което ще увеличи обезлесяването в Амазония. 

Предстои да се разбере дали земеделските производители ще преминат към биологично производство, с ограничена употреба на торове, особено в развити икономики като Европа.