Суха пръст и няколко стръка жълта трева, така изглеждат на много места пасищата в Румъния. Фермерите усещат безпощадната сила на жегата, за което допринася и отсъствието на дъжд. Те са на път да се откажат от козите си, тъй като зимата изглежда тежка отсега. Вече са започнали да дават от фуража за студените месеци, пише Agrointel.ro.

Извънредна помощ: Какви са индикативните ставки за животновъди?

Липсата на вода в почвата има краткосрочни и дългосрочни ефекти, казва Андрея Ангел, вицепрезидент на Националната асоциация на козевъдите в Румъния - CAPRIROM.

Сухите пасища карат козевъдите да се отказват от животните. В северната ни съседка 80-90% от козите са Карпатска порода. Специфичното за тях е, че се отглеждат на пасища. Когато такива няма, проблемите се натрупват един след друг.

Тук в Констанца мисля, че не е валяло от май, само вчера валя малко, но не значително. Има райони в Долж, където не е валяло изобщо. Засегнати са областите Тулча, Браила, Вранча и всичко, което стига до Молдова, Добруджа, плюс Олтения, за която знаем, че е пуста област, споделя Ангел.

По думите му, в момента козевъдите нямат храна, нямат и вода.

Невъзможността за животните да бъде осигурен здравословен режим на отглеждане се отразява и върху количеството мляко, което се събира. То драстично е намаляло. Няма ли мляко, няма и доходи.

Най-трудно ще бъде през зимата, когато няма да има храна за животните, поради което много животновъди мислят да продават козите си, казва Андрея Ангел.

Млечността е намаляла много, освен това вече консумират фуража, който са прибрали за зимата. Не знам какво ще правят тогава, допълва той.

За отказа от поминъка допринася и твърде слабото покачване на цените на козето мляко.

Литърът козе мляко поскъпва много малко, достигайки 3 леи - 3,20 леи (1,19 лв. - 1,27 лв.), като се има предвид, че дизелът, фуражът и другите инвестиции във фермата са се удвоили. Така че просто някои от тях се отказват от животните, защото няма с какво да ги хранят, подчертава Ангел.

Поради сушата и реколтата от люцерна е слаба

Зимата се очертава да бъде тежка за стопаните и животните в условията, в които не е поникнала люцерната. Хората мислят да купуват бали, които да оставят настрана за студените дни.

Имам 5 хектара люцерна. Балите с в двора. Имам 18 бали от 5 хектара, колкото да ми стигнат за 5 дни за животните през зимата. Чакам второто косене след няколко дни. Миналата година извадихме около 70-80 кръгли бали. Ще трябва да купуваме люцерна от другаде, но проблемът е, че има много високи разходи, казва фермерът Тудор Морошану.

Козевъдите в Румъния искат по-високи субсидии на глава, подобни на тези на европейските фермери.

Според Морошану субсидиите на козевъдите в Румъния са много малки в сравнение с тези на европейските фермери и смята, че държавата трябва да ги компенсира, за да оцелее секторът.

Нашите субсидии са много малки в сравнение с тези на козевъдите в ЕС. Получаваме субсидия за 7-8 години, колкото взима един французин за година. Взимат по 170-180 евро на животно, на мен ми дават 17 евро, отбеляза фермерът от Констанца.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Къде отива разликата: Високи цени на продуктите, ниска печалба за фермите

Оплакване за тормоз на животновъд стигна до земеделското министерство

От 22 юни фермери кандидатстват за краткосрочни кредити