Аз лично съм за сериозни данъчни насърчения на земеделските производители, за да излезат на светло, а не просто да се раздават субсидии без някой да има ангажимент.” Това обяви земеделският министър Кирил Вътев по време на посещение в оранжерията на производителя от Мало Конаре Иван Кабуров. 

Готовност за протести: НАЗ искат среща с властта

Официалната делегация включваше още заместник-министър Александър Йоцев, председателят на Държавната комисия за стокови борси и тържища Владимир Иванов и директорът на дирекция „Растениевъдство в МЗХ. На срещата бяха обсъдени най-вече затрудненията на зеленчукопроизводителите и възможностите за по-добър и гарантиран пазар на продукцията им.

"Примерно продаваш с ДДС на 1,20 лв., след Х време държавата ти връща ДДС-то и още някакъв допълнителен процент, за да те насърчи. Ето една форма на данъчна регулация, която се явява чиста субсидия. Нужно е субсидиите да дават резултат, не просто да се раздават, трябва да има продукт на трапезата", подчерта Кирил Вътев.

Идеята на агроминистъра все още не е обсъждана сериозно с Финансовото министерство, но по думите му това ще стане. Тепърва предстоят разговори по темата, доста сериозни анализи за бюджета и правна оценка на предложението.

"Това първо има за цел да осветли сектора, второ, да осмисли субсидирането, но нека не забравяме, че всички идеи подлежат на оценка по европейски регламенти. Аз лично съм впечатлен от това, че каквито и идеи да имаме, излиза, че нямат правно основание. Ако искаме да спрем някоя глупост, се оказва, че тя била по процедура и не може да я спрем”, добави ресорният министър.

В контекста на темата с данъците Вътев коментира и протестите на фермерите в Германия. Междувременно НАК и НАЗ обявиха, че събират управителните си съвети за обсъждане на темата с протестите и евентуални такива действия у нас.

„В Германия не само, че им вдигнаха данъците на машините, ами им отнеха и възстановяването на акциза за горивата. При нас такава тема няма. Винаги има поводи за протести, въпросът е кога са обективни и тогава няма нормален човек, който да не ги подкрепи”, заяви агроминистъра.

Кирил Вътев: Като цяло има много сериозно напрежение в страните от Европейския съюз.

Вече е публична тайна, че се подготвя едно либерализиране на украинския внос за целия Съюз. Да, обаче той произведен ли е по всички тези стандарти, които оскъпяват продукцията, екологични изисквания, зелени политики и т.н.?! – Нищо подобно. Мисля, че няма да има държава членка, която да не реагира на тази либерализация и се надявам, че това много добре се разбира от политиците в Брюксел”, каза още Кирил Вътев.