Позицията на аграрното министерство и на всеки здравомислещ човек е, че е изплатено абсолютно всичко, което е възможно и е трябвало да бъде дадено. 

„Проблемът е, че 5 човека си обслужват личните интереси и искат да получат над разрешените суми по регламент на Европейския съюз. Искат да нарушим регламента“, каза министърът на земеделието Кирил Вътев, който присъства на агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). 

От думите му стана ясно, че промени в тавана за плащане е направен в резултат на нашия натиск над Еврокомисията и персонално над комисаря Войчеховски, с когото министърът разговаря в сряда за последно преди заседанието на Комисията по земеделие в Парламента. 

На комисар Войчеховски са представени допълнителни данни каква е структурата на нашите стопанства. „Те са огромни, не са като на Запад и затова голяма част от тях са постигнали тези тавани от 250 000 евро, но вследствие на предходните ни срещи и разговори по тази тема таванът е увеличен на 280 000 евро. По-ниският таван е постигнат от 92 фирми и това са най-големите говедовъдни и оранжерийни фирми“, уточни Вътев. 

Те реално са в тежко състояние, но не можем да нарушим регламента, както твърди г-н Зоров, че трябва да вземем пример от Полша, защото ще влезем в наказателна процедура и санкциите са големи за цялата държава и това са пари на всички нас. Тези помощи са държавни средства, те не са от европейски фондове“, допълни министърът. 

Той не спести разочарованието си от тона, с който се водят разговорите от страна на протестиращите. „Да не говорим за квалификации и обиди. Това го умножаваме по 0, но се поставят искания, които са абсурдни и са невъзможни. Като се върна назад в годините, мисля, че основните представители на тази петорка, които усилено обикалят сега студиата, няма министър, с който да не са се карали и който да не са го квалифицирали толкова, колкото им носи културата“. 

Нужен е нормален диалог, нищо не се постига с остър тон. Нужно е от двете страни да се проявява нормално мислене. 

"Амбициран съм да не си подавам оставката", отговори още министърът на въпрос за неговото бъдеще на този пост.