След приемането на бюджета изведнъж се появиха едни претенции за подпомагане вследствие на поредицата от кризи и най-вече войната в Украйна. Сумата е набъбнала доста и след като е приет бюджетът и тя не е предвидена в него – става дума за 550 млн. лв., това много трудно може да се получи без преразглеждане на бюджета, коментира пред журналисти в Троян земеделският министър Кирил Вътев.

Още по темата: Къде са тези 500 млн. лв. увеличение на бюджета за аграрния сектор?

По думите му до неделя ще има яснота за тези пари. Тогава, от 15:00 часа е планирана третата среща между премиера Николай Денков, министрите на земеделието и на финансите и представителите на Българска аграрна камара (БАК).

„Ние не сме в битка, а сме в преговори. Министерството на финансите прави пълни изчисления с информация от НАП. Проблем е, че за стопанската 2023 година все още няма отчети и отчетите ще се извадят за други предходни години. През 2022 г. аграрният сектор е на свръхпечалба, а през 2023 г. пък е на сериозна загуба. Целта е да се подпомогнат тези, които имат реална нужда, а не да се раздава на калпак”, допълни ресорният министър, цитиран от БТА.

Анализите на Министерството на земеделието са на базата на технологични карти, производствени разходи и пазарни цени. На тази база през последната 2022/23 година зърнопроизводителите имат сериозни загуби заради скъпите торове, препарати за растителна защита и т.н. Ситуацията се влоши от сухото лято на 2023 г. и вноса от Украйна,които оскъпиха себестойността на производството.

„Тази сума от 550 млн. лв. предполага преразглеждане на бюджета. След като той вече е гласуван, не е лесно да се намерят половин милиард лева. Никой не оспорва нуждата от тези пари. Това искане беше поставено след приемането на бюджета. Имаше една сума, която ние (бел. ред. Министерство на земеделието) бяхме посочили, но тя не беше гласувана дори в Народното събрание. Затова сега търсим комбиниран подход, така че да удовлетворим нуждаещите се от подпомагане с необходимата сума”, обясни министър Вътев, без да уточнява кои са нуждаещите се и каква е достатъчната за тях сума.

Той припомни, че вносът от Украйна в момента е на лицензионен режим. Първо се изпраща съобщение кой купувач от България е направил заявка и кой е продавачът от украинска страна. След това българската държава одобрява. 

Освен това се подготвя пакет от закони и промени в закони – Закон за аграрната камара и браншови организации, Закон за правилата на доставки по агрохранителната верига, промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.